Chocolade- vijgentaart en Duits & Lauret Stout

Ingrediënten:

• 175 gram zachte roomboter
• 75 gram lichtbruine basterdsuiker
• 6 gedroogde vijgen
• 4 eieren, losgeklopt
• 200 gram pure chocolade, in stukjes
• 1.5 dl tot 2 dl Duits & Lauret Stout
• 225 gram zelfrijzend bakmeel
• 4 eetlepels ontvelde, verkruimelde hazelnoten
• 2 eetlepels roomboter, om de bakvorm in te smeren
• poedersuiker

Bereidingswijze:

De gedroogde vijgen in flinterdunne stukjes snijden en in een mengkom gedurende 1 tot 2 uur in het bier wellen. De oven voorverwarmen tussen 160 º en 180 º. De roomboter en suiker tot een luchtige massa roeren. De losgeklopte eieren bij beetjes erdoor roeren. Vervolgens de stukjes chocolade, de gewelde stukjes vijg en het restant van het bier erdoor roeren. Het zelfrijzend bakmeel zeven en bij beetjes door het mengsel roeren. Een rechthoekige bakvorm, bijvoorbeeld 25 x 15 cm  of ronde bakvorm, met 2 eetlepels boter insmeren en bakpapier op de bodem leggen. Het mengsel gelijkmatig over de bakvorm verdelen en in het midden een inkeping maken met de bolle kant van een lepel. De ovenstand op 160° zetten, de bakvorm in het midden plaatsen en gedurende ruim 50 minuten bakken. De bovenkant na 35 minuten eventueel afdekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat deze te donker gaat worden. Als een in de taart gestoken satestokje er droog uitkomt is de taart goed gebakken. Uit de oven halen, 10 tot 15 minuten laten rusten en verder laten afkoelen op een rooster. Naar smaak kunnen 4 tot eetlepels van het bier over de bovenkant worden verdeeld. In plakken snijden en met ontvelde, verkruimelde hazelnoten garneren. De plakken over met poedersuiker bestoven bordjes verdelen. Een licht gekoeld proefglaasje (15 of 20 cl) of een glas Duits & Lauret Stout erbij serveren.

Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret, Schoolstraat 77, 3451 AC Vleuten

www.duitslauret.com

Assortiment van deze brouwerij: Duits & Lauret Stout, Duits & Lauret Blond, Duits & Lauret Dubbelbock, Duits & Lauret Winterstout, Duits & Lauret Tevreden