Biertapas zomer 2018

Komkommerrolletjes met zalm en radijs

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 komkommer, zonder zaadlijst
  • 250 gram verse zalmfilet
  • 2 kleine sjalotjes, geschild en in stukjes
  • 2 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
  • 4 eetlepels roomkaas
  • 4 radijsjes, in flinterdunne plakjes
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De verse zalmfilet in stukjes snijden en met weinig zout bestrooien. De olie in een wok of koekenpan verhitten en de stukjes zalmfilet roerbakken. De stukjes sjalot al roerende toevoegen en nog kort verwarmen. Laten afkoelen, in een mengkom doen en met de staafmixer zo fijn mogelijk pureren. De roomkaas erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. In de koelkast gedurende 1 uur plaatsen om iets op te stijven. Lange repen komkommer met een kaasschaaf uit de komkommer snijden. De repen halveren en het koude zalmmengsel erover verdelen en oprollen. Eventueel met een (houten) prikkertje vastzetten. Met flinterdunne plakjes radijs garneren. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%, gueuze tussen 5 en 7 vol% (mild van smaak), Session India Pale Ale (IPA) tussen 3 en 5 vol%.

 

Roggebrood met roomkaas, bleekselderij, ham en appel

Ingrediënten voor vier personen:

  • 6 sneden roggebrood, licht of donker
  • 5 eetlepels roomkaas
  • 4 eetlepels bleekselderij, zonder draadjes, in piepkleine blokjes
  • 1 eetlepel fijngeknipte verse bieslook
  • 8 plakjes gekookte beenham of York ham
  • 4 eetlepels zoetzure appel, geschild en in kleine blokjes
  • 1 eetlepel vers citroen- of limoensap
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Met een speciaal vormpje rondjes uit het roggebrood steken. In een mengkom de roomkaas met de piepkleine blokjes bleekselderij en bieslook mengen. Op smaak brengen met peper en zout. Gedurende 1 uur in de koelkast plaatsen om op te stijven. De gekookte beenham of York ham halveren en oprollen. Het mengsel uit de koelkast halen en de rondjes roggebrood ermee besmeren. In een mengkom het citroen- of limoensap door de blokjes appel roeren. Met de rolletjes beenham en blokjes appel garneren. Aanbevolen bieren: pilsener(niet te zwaar gehopt), Weissbier, gueuze (mild van smaak), Saison, donker bier, bijvoorbeeld Dubbel tussen 6 en 8 vol%, Schwarzbier tussen 5 en 7 vol%, Stout tussen 5 en 7 vol%.

 

 

Gegrilde knolselderij, gegrilde rode paprika, ansjovis en kappertjes

Ingrediënten voor vier personen:

  • 4 plakken knolselderij, geschild, met een dikte van 0.5 cm
  • 4 eetlepels gegrilde rode paprika, in reepjes
  • 8 dunne ansjovisfilets, op (olijf)olie
  • 2 eetlepels kleine kappertjes
  • 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De ansjovisfilets met keukenpapier deppen. Met een speciaal vormpje rondjes uit de knolselderij steken. De rondjes met een snufje zout beetgaar koken. Afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. De rondjes in een mengschaal doen en met olie insmeren. Onder de grill van de oven, op of op een grillpan kort om en grillen. Gegrilde rode paprika, ansjovisfilets en kleine kappertjes over de rondjes gegrilde knolselderij verdelen. Aanbevolen bieren: pilsener, witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale Ale (IPA) tussen 3 en 5 vol% en India Pale Ale (niet te zwaar gehopt).

 

 

 

 

Avocado met ei en bacon

Ingrediënten voor vier personen:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 2 middelgrote, half zacht gekookte eieren
  • 4 plakjes bacon of magere ham
  • 1 eetlepel grof gemalen licht pikante rode paprikapoeder of cajunkruiden
  • reepjes warme toast
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De plakjes bacon of magere ham in een koekenpan, zonder vet, licht krokant bakken. Goed laten afkoelen en verkruimelen. De avocado’s halveren en de pitten eruit halen. De holte vullen met de gehalveerde half zacht gekookte eieren. Met de rode paprikapoeder of cajun kruiden garneren en met reepjes warme toast serveren. Zo snel mogelijk serveren om verkleuring van de avocado tegen te gaan. Om verkleuring tegen te gaan kan wat vers citroensap over de avocado worden verdeeld. Aanbevolen bieren: pilsener, witbier, Weissbier,Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale Ale (IPA) tussen 3 en 5 vol%.