Biertapas winter 2017

Tempé met spitskool

Ingrediënten voor vier personen:

• 200 tot 250 gram tempé, van een blok
• 175 gram spits- of groene kool, flinterdun gesneden
• 1 eetlepel licht zoete ketjap
• 2 kleine teentjes knoflook, uit de knijper
• 5 eetlepels zonnebloemolie
• peper uit de molen en zout naar smaak
 

Bereidingswijze:

De tempé in gelijkmatige blokjes of reepjes snijden en gedurende 1 uur in een mengsel van 1 eetlepel licht zoete ketjap en 2 eetlepels zonnebloemolie marineren. De flinterdun gesneden spits- of groene kool zeer kort beetgaar koken of stomen en laten uitlekken. Drie eetlepels olie in een wok verhitten en de gemarineerde blokjes tempé aan beide kanten lichtbruin roerbakken. Steeds goed roeren tijdens het bakken. Tegen het einde van het bakken enkele druppels licht zoete ketjap of Chinese oestersaus (optie) en geperste knoflook over de blokjes verdelen en nog zeer kort roerbakken.. Gebakken tempé en reepjes spitskool over schaaltjes verdelen. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, blond bier tussen 5 en 7 vol%, fruitige, milde Engelse IPA (India Pale Ale).

 

 

Parelhoenborstfilet met rundergehakt en tijm

Ingrediënten voor vier personen:

• 500 gram parelhoenborstfilets
• 200 gram runde- of kalfsgehakt
• 2 kleine sjalotjes
• 2 theelepel fijngehakte verse tijm
• 5 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 6 eetlepels gevogelte- of kalfsfond
• 2 dl gevogeltebouillon
• peper uit de molen en zout naar smaak
 

Bereidingswijze:

De parelhoenborstfilets in de vorm van een envelopje snijden, met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Twee eetlepels olie in een koekenpan of wok verwarmen en het gehakt met de stukjes sjalot kort roerbakken. Fond toevoegen, goed roeren, hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 15 minuten stoven. Naar smaak extra fond gebruiken. Op smaak brengen met peper en zout en laten afkoelen. De parelhoenborstfilets met het afgekoelde mengsel en de fijngehakte tijm vullen en met houten prikkertjes vastzetten. Drie eetlepels olie in een braadpan verwarmen en de gevulde parelhoenborstfilets aan beide kanten aanbraden. Bouillon toevoegen, hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 15 minuten stoven. Af en toe omkeren. Iets laten afkoelen, in plakjes snijden en met de warme saus serveren. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, donker bier(bijvoorbeeld dubbel) tussen 5 en 7 vol%, blond bier tussen 5 en 7 vol%, fruitige, milde Engelse IPA (India Pale Ale).

 

Gerookte eendenborstfilet met framboos

Ingrediënten voor vier personen:

• 8 plakjes licht gerookte eendenborstfilet
• 8 framboosjes
• 4 eetlepels zonnebloemolie
• 4 eetlepels vers sinaasappelsap
• 1 eetlepel bloemenhoning
• rucola of gemengde sla, gewassen en uitgelekt
• peper uit de molen en zout naar smaak
 

Bereidingswijze:

In een mengkom de zonnebloemolie, het vers sinaasappelsap en de bloemenhoning met de staafmixer mengen. Op smaak brengen met peper en zout. De framboosjes over de plakjes eendenborstfilet verdelen. De rucola of gemengde sla op bordjes plaatsen en de opgerolde eendenborstfilet erover verdelen. De dressing erover lepelen. Naar smaak met warme toast serveren. Aanbevolen bieren: witbier, Weissbier, frambozenbier (Framboise), licht fruitig blond bier tussen 5 en 7 vol%, fruitige, milde Engelse IPA (India Pale Ale).

 

 

 

 

Garnalen met mangosalsa

Ingrediënten voor vier personen:

• 500 gram grote garnalen, schoongemaakt
• 1 kleine, halve mango
• 4 eetlepels blokjes komkommer
• 4 eetlepels blokjes rode ui
• 2 eetlepels milde licht zoete chilisaus
• 2 teentjes knoflook, uit de knijper
• 6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• peper uit de molen en zout naar smaak
 

Bereidingswijze:

De halve mango schillen, pit verwijderen en in gelijkmatige blokjes snijden. De blokjes mango samen met de blokjes komkommer en rode ui in een mengkom doen en met 3 eetlepels olijfolie en de milde chilisaus mengen. Gedurende 1 uur in de koelkast of op een koele plek plaatsen. De schoongemaakte garnalen met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Drie eetlepels olie in een koekenpan verwarmen en de garnalen om en om bakken. Tegen het einde van het bakken 2 geperste teentjes knoflook erdoor roeren. Over voorverwarmde borden met de mangosalsa verdelen en naar smaak met gemengde sla garneren. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%, IPA (India Pale Ale) niet te zwaar gehopt.