Taco Zuidema: Pizza en IPA

Op de een of andere manier smaakt een IPA lekker bij gebakken deeg of brood. Dus een IPA met een tosti of bij een pizza is voor mij een fijne pairing. De kunst is te zoeken welke ingrediënten van de pizza passen bij de smaken van het bier, en dat is een zoektocht waar ik me al jaren graag aan onderwerp. Het liefst maken we thuis de pizza zelf, zo krijgen de kinderen precies die pizza die ze zelf willen, en kan ik experimenteren.

Het deeg kun je zelf maken, of je maakt het je zelf makkelijk door gekoeld voorgeproduceerd deeg te halen bij de supermarkt. Verder zijn de ingrediënten van de pizza helemaal aan jou. Ik ben in ieder geval niet scheutig met de tomatensaus, want de zoetzure smaak daarvan werkt altijd goed met de bitters in de IPA.

Als je zelf het deeg gaat maken kun je het recept uit Bakken van James Peterson gebruiken (zie hieronder). Of als je Italiaans goed genoeg is dat op het pak meel voor pizzadeeg 😊.

Ingrediënten:
• 375 gram bloem
• 1,8 dl lauw water
• ½ tl actieve droge gist, geweekt in 1 el lauw water
• ¾ tl zout
• 6 el extra vergine olijfolie

Bereiding:
Meng in een kom de bloem, het water en de gist. Voeg het zout toe, meng weer en voeg de olie toe. Kneed het deeg tot het glad is, laat het in de kom en dek het af met folie. Laat het rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.

Als het deeg klaar is, leg je het op de bakplaat en kun je gaan beleggen.

Voor het beleggen van de pizza ben je dus helemaal vrij, hoewel tomatensaus en kaas noodzakelijke ingrediënten zijn wil je in de buurt komen van de Italiaanse norm. Vier kazen pizza’s zijn zo gemaakt met wat mozzarella, danish blue, parmezaan en gouda. Salami en ham doen het altijd goed, champignons geven een wat aardsere toon, ananas voor de zoutekauwen, ansjovis geeft meer een bite. Etcetera. Vergeet niet wat olijfolie over de pizza te sprenkelen, anders drogen bijvoorbeeld de champignons erg uit.

Deze keer heb ik de Mooie Nel van Jopen erbij open getrokken. Die smaakte wat harsig in z´n bitterheid, en dat werd milder met de rinse smaak van de tomatensaus. Genieten!