Tina Rogers: Eekhoorntjespasta met shiitake roomsaus & De Kromme Haring Fugu

Een fantastisch creatieve en sjieke bier-spijscombinatie is altijd een feest, maar mijn favorieten zijn toch de pairings die mijn dagelijkse snelle maaltijd nét wat extra’s geven. Ik maak lange dagen op het werk en wil dan doordeweeks niet lang in de keuken staan. Naast lekker Aziatisch wokken is pasta toch wel één van de gerechten die ik het vaakst maak als ik weinig tijd heb. Ik heb onlangs in mijn supermarkt een heerlijke shiitake roomsaus ontdekt en kan daar geen genoeg van krijgen. Die wil ik graag met jullie delen! Het recept heeft twee varianten: een vegetarische en een vegan optie, allebei heerlijk. Het zoeken naar een bijpassend biertje was een mooie uitdaging, maar ik heb iets gevonden wat ik een geweldige combi vind!

Recept

Het gerecht is makkelijk te maken en binnen een kwartier klaar. Voor 2 personen gebruik ik:

  • 250 gram tortelli met eekhoorntjesbrood (vegan optie: volkoren spelt tortelloni met pompoen, aardappelen en zwarte olijven, verkrijgbaar bij Ekoplaza)
  • 250 gram champignons, gesneden
  • 150 gram cherry tomaten, gesneden
  • Shiitake amandel roomsaus (van Ecomil)
  • Parmezaanse kaas (vegan optie: edelgist)
  • Furikake (Japanse sesam-zeewierstrooisel)
  • Blaadjes rucola voor de garnering

Terwijl de pasta een paar minuten kookt, bak ik in een pan eerst de champignons, na een paar minuten voeg ik de tomaten toe en als laatste de roomsaus en de Furikake. Als het klaar is om op te dienen strooi ik (vegan) kaas erover en voeg ik voor de lekkere bite een paar blaadjes rucola toe.

Furikake is een Japans strooisel gemaakt van sesam en zeewier (de niet-vegan versies bevatten soms ook bonitovlokken gemaakt van tonijn). Hoewel het meer gebruikt wordt voor sushi en andere Aziatische gerechten, vind ik dat het prima bij de umami smaak van de champignons en de shiitake roomsaus past. De rucola geeft de pastasaus een mooie extra bite.

De ingredienten koop ik bij mijn supermarkt Gimsel in Rotterdam, maar de meeste zijn ook te koop bij Ekoplaza (en ook op internet uiteraard).

Bijpassend bier

Het zoeken naar een goed bijpassend bier heeft even geduurd, omdat de umami smaken van de chamignons en de roomsaus toch niet altijd goed met de bitterheid in sommige bieren samen gingen. Daarnaast wilde ik een bier vinden die zowel met als zonder toevoeging van rucola goed stand zou houden. Verrassend was dat de bieren waar ik van had verwacht dat ze goed zouden werken, bijv. amber ales of hoppige bieren, toch niet altijd goed werkten.

Mijn favorieten tot nu toe zijn: Beemster Boezem van Brouwerij Leeghwater. Deze heeft een mild bittertje, maar kan het bittergeweld van de rucola goed aan, zonder dat de bitterheid té scherp wordt. Wellicht komt dat door de tonen van citrusfruit van de Mandarina Bavaria en Sorachi Ace hoppen. Dat vond ik ook van de Meantime London IPA. De moutsmaken komen dan eigenlijk nog meer naar boven en de bitter-bitter combinatie was niet overheersend, paste goed! Een andere goede combi was de Schönramer Grünhopfen Pils waar wat meer vegetale bittersmaken in zitten. Maar de absolute winnaar voor mij is De Kromme Haring Fugu, een saison met yuzu. De pasta brengt het zuurtje in het bier wat naar beneden en andersom frissen de zurige tonen van de saison en de yuzu vrucht het gerecht wat op.

Tortellini of tortelloni?

Als afsluiter nog iets over de pastasoort, dat ik eigenlijk pas ontdekte bij het schrijven van dit recept! Ik wist niet dat er ook tortelloni bestond, totdat ik goed op de verpakking keek. Tortellini is de kleinere versie van deze pastavorm, vaak met een vleesvulling en roomsaus geserveerd. Tortelloni is dus iets groter en staat bekend om de mildere kaas- of groentevullingen. Vond ik ook leuk om met jullie te delen!

Tina Rogers