Jet van de Griendt: Ceviche & NEIPA Noordt

De dagen worden langer, het zonnetje verwarmt de aarde weer en langzaam komt al het groen en kleur terug. Dan maak ik graag een spurt naar de zomer, want daar kijk ik zo naar uit! Ceviche is toch wel een van mijn favorieten gerechten, als het ergens op de kaart staat dan bestel ik wel en waan ik mij met mijn tenen in het zand tijdens een zwoele zomeravond.

Ceviche vindt zijn oorsprong in Centraal- en Zuid-Amerika en kent immens veel variaties, het gerecht houdt in dat vis gegaard/gemarineerd wordt in citrussap. Er komt wel meer bij kijken dan alleen een moot vis in stukken snijden, verzuipen in citroensap en nog wat lekkere dingen erbij husselen. Alles in dit gerecht draait om vers: vis van de beste kwaliteit! Het vooral niet te lang laten marineren en vooral niet te veel liflafjes erbij gooien.

NEIPA heeft afgelopen jaar zijn opmars gemaakt in de wereld van bier, een – in mijn beleving – mooie toevoeging in het arsenaal. Laag in alcohol, klein bittertje en heel aromatisch. Ook hierbij geldt vooral vers drinken!

Ik dacht hoe kan ik twee van mijn favorieten combineren, is het überhaupt te combineren? Zeker!

Ik heb bij dit gerecht gekozen voor de NEIPA van brouwerij Noordt. Een fluweelzachte NEIPA, met een kleine bitter en aroma’s van steenvruchten en citrus. Het romige aspect van dit bier en frisse bitter gaat goed met de fris zure tonen van het gerecht. De mango in het gerecht haalt de aroma’s van de steenvruchten in het bier naar boven. De avocado in de ceviche accentueert de romige smaak in het bier.

Hierbij mijn recept voor een zwoele zomeravond met je tenen in het zand – al is het maar in je verbeelding.

Ceviche

Voorgerecht voor 4 personen of licht hoofdgerecht voor 2 personen

  • 400 gram kabeljauwhaas
  • 250 gram Black Tiger gamba’s (rauw)
  • Mango
  • Avocado
  • ½ Chilipeper
  • 8 stuks troscherrytomaten (lekker zoet)
  • 2 limoenen
  • 2 citroenen
  • 2 rode grapefruits
  • 1 cm gember
  • Koriander, krulpeterselie en munt: samen klein handje

Belangrijk in dit gerecht is de versheid van de vis, hier kun je mee variëren. Ziet de kabeljauwhaas en niet zo mooi uit als de zeeduivel? Ga dan vooral voor de zeeduivel. Alleen zalm en tonijn leent zich niet zo goed voor dit gerecht, ga liever voor witvis.

Pers de limoenen, citroenen en grapefruits en rasp hier de gember in.

Snijdt de kabeljauwhaas en Black Tiger gamba’s in blokjes van ongeveer 1 cm of in plakjes. Leg de vis en gamba’s in een platte schaal - dakpansgewijs of naast elkaar – en giet daar het sap van de citrusvruchten met gember overheen. Plaats dit in de koelkast en laat dit 25 minuten staan.

Ondertussen snijd je de mango en avocado in blokjes, halveer je de troscherrytomaten en snijd je de chilipeper in dunne repen.

Haal de vis uit de koelkast en giet het sap af, het is niet erg als het een beetje vochtig blijft.

Ga je voor het gemak? Hussel dan de mango, avocado en troscherrytomaatjes met de vis door elkaar en garneer het met chilipeper en de kruiden.

Wil je er een showtopper van maken? Pak dan je kookring uit de kast en bouw de ceviche op. Beginnend met de vis, gevolgd door de mango en de avocado. Drapeer de troscherrytomaten en garneer met de chillipeper en wat kruiden.

Maak het gerecht af met een mooie olijfolie en wat peper en zout.

Kom maar op met de zomer!